Pibe&Tobak tips

 


 


Det skal du bruge hvis din tobak er tør.

Kogt vand i posen når det er kølet af. Du for ikke kalk i tobakken.

Hæld vandet ud så der kun er vandperler tilbage.

Tobak i posen. Pust luft i og ryst. Hvis tobakken stadigvæk er tør så prøv igen. Den er nu klar til at ryge.

Et dampstrygejern er også udemærket at bruge.Spec. til flake tobak.


Piberensning.

Punkt 1.

Mange bruger sprit, whisky, vodka eller hvad man har af sprut på hylden, og tilmed salt i pibehovedets brandkammer,  Hvorfor ? Det er vel din egen pibe, og jeg går ud fra at du ryger det samme tobak i dine piber. Piber til sød tobak og piber til syrlig osv. Hvorfor ikke bare skrabe piben ud med en sløv kniv eller en pibefræser, en piberenser med børster i røgkanalen /pibehals, eller bore op hvis det er nødvendig. Rens pibespidsen også gerne med børster på piberensere og giv piben lidt carnaubavoks, som i øvrigt har et smeltepunkt på 82 grader.

Det er selvfølgelig ok at bruge sprut og sprit i pibespidsen, og med måde i røgkanal/pibehalsen, men træ suger fugt, HUSK DET, og den væske du bruger afgiver smag. De fleste piber er i øvrigt farvet med narvsværte som er på sprit base, så pas på når du fedter rundt med piberenser og sprit, at der ikke ryger lidt farve her og der. Isopropanol  og Propylalkohol er langt det bedste at fortrække. Isopropanol er 99% rent, jeg er ret sikker på at det er den samme, som det gamle 2211 piberens, bare uden farve.

Når man har renset pibespidsen med sprit, sprut og div. og syntes den er ren, så prøv med Isopropanol på en piberenser, der er med garanti  mere sovs. Røgkanal/pibehals kan du rense med en piberenser med børster og lidt Isopropanol, er den godt stoppet til så brug et 3,5mm bor, brug håndkraft til det så du har føling  med hvad der sker, og så lige nusse efter med en piberenser med lidt Isopropanol, som kan købes hos Matas 46kr.for 500ml

HUSK piberensere er din ven, hellere en for meget end een for lidt. Og slut ikke af med lade piberenseren sider i piben, den skal have luft.

En universal pibefræser med bor virker udemærket til det meste. Priser fra 250 til 300kr. En pibekniv skal der også til


Punkt 2.

Køber man en brugt pibe på loppemarkedet eller har arvet efter en onkel, er det en anden historie, så skal den have en pibekur for at blive som ny.

 

Moler (Kattegrus uden parfume og farve) Isopropanol og piberensere skal man bruge. Salt og alle former for salt er absolut bandlyst i pibehovedets brandkammer. Det trænger ind i træet og ødelægger piben. Skrab pibehovedet/brandkammer ud med en pibefræser og en sløv kniv. Husk at være grundig. Tag pibespidsen af hvis du ikke har gjort det, kom piberenser i røgkanalen/pibehals og moler/kattegrus i brandkammeret. Tilfør isopropanol  med måde i brandkammeret, jeg bruger en injektionsprøjte, kommer du for meget i, løber det over og ned af hoved og ud af pibehals, og kan ødelægger din farve på piben.

Denne fremgangs måde kræver altså din opmærksomhed og tid. Jeg læste et sted at, det var bare ned i piben, og Wupti,  3 dage efter var den ren. Den går altså ikke, mange piberensere og væske går der til, når man er færdig skal den stå med moler/kattegrus i, for at suge fugt til den er fuldstændig tør. Om det er 3 dage eller en uge kommer an på pibens størrelse. Denne fremgangsmåde bruger man for at fjerne alt smag i brandkammeret, på godt og ondt, fra den forrige pibeejer, og det meste sovs fra røgkanalen/pibehals.

Velbekommen

Tørretid

Nu kommer Hyggen det sjove og det hemmelige. Brandkammer og pibehals skal gøres færdig, pibespids skal renses og hele piben skal poleres – det var hyggen. Det sjove er at se, hvordan div. pibemagere, har lavet piben, brandkammer og røgkanal/pibehals indvendig. Der er ihvertfald nogle der tænker, “det går nok.”
Jeg vil ikke skrive om, hvordan jeg gør mine brugte piber salgsklar, det var så det hemmelige, andet end det har taget mig en del år at lære, og tålmodighed er en dyd, og man kan bruge meget fra punkt 1 og 3 og vil lige tilføje at, jeg coater ikke piben/brandkammer med vandglas/aktivt-kul, (blid at ryge på) jeg farver heller ikke med navsværte, (for at gøre den pæn). Ligeledes køber jeg heller ikke en brugt bil, med gummihud på op til ruderne og jeg spiser heller ikke babymos, efter jeg fik tænder og piben skal nok blive sort efter et par stop.

Nedenunder dette opslag, henviser jeg til Herman, som hedder Thorkild,  en flinker mand og har alt til piber og og polering.


HERMANN’S WEB-BUTIK

P. E. HERMANN

PIBEHOVED.
Pudsning af pibehoved foregår med en lærredsskive sammen med den brune voks (771/4). Denne voks har den fordel, at den både sliber og samtidig tager den overskydende voks og farve af selve pibehovedet.

PIBESPIDSEN.
Pibespidsen kan modstå en lidt grovere behandling. Her til anvendes en lærredsskive sammen med tællepimp. Tællepimpen har den fordel, at den sliber alle urenheder væk på selve pibespidsen. Den er især velegnet til fjernelse af kalkaflejringerne på Ebonitpibespidsen.

AFTRÆKNING.
Efter poleringen af pibe og pibespids, er næste stadie, at fjerne eventuelle voksrester og hertil skal anvendes en tør lærredsskive.
Aftrækningen skal foretaget omhyggeligt, da den senere glinsning ellers vil blive dårlig.

GLINSNING.
Hertil anvendes en blød bomuldsskive sammen med CANAUBA-voksen.
Anvend ikke for meget voks, da resultatet ikke bliver bedre – tværtimod.
Såfremt pibespidsen ønskes højglanspoleret kan ATOL/6 sammen med en blød bomuldsskive med fordel anvendes.

Bemærk:
Det bedste resultat opnås når piben hele tiden er i bevægelse, såvel horisontalt som vertikalt, medens der pudses/poleres.

A D V A R S E L .
Ved pudsning/polering af piben: sørg altid for at holde piben lige over pudseskivens centerlinie, da skiven meget let vil kunne “trække” den ned under sig og i værste fald slå piben ud af hænderne.

P. E. HERMANN  –  Alpedalsvej 14 – Alpedalen  –  6000 Kolding
Tlf. 7552 8099 Mobil: 2724 2978


 Kort eller lang pibe